De ruimte

1) Benodigdheden en aandachtspunten

1. Zorg dat je gemakkelijke kleren aan hebt. Een joggingbroek is ideaal.

2. Zoek een plek waar je in alle rust kan bewegen en genoeg ruimte hebt: je kamer, het grasveldje bij jou in de buurt, de kamer van je ouders als dat mag, de tuin...

3. Als je in een kamer gaat bewegen, zorg dan dat je in de mate van het mogelijke meubels aan de kant zet. Zo heb je zeker genoeg ruimte om te bewegen.

4. Voor deze les heb je voor de opwarming een stoel nodig. En een touw of kleren om een klein stukje ruimte af te bakenen.


2) Opwarming

Bekijk volgend fragment.


3) Afstand

Elke beweging legt een afstand af in de ruimte. Die bewegingsbaan heeft een begin, midden en einde.

Als je een beweging start weet je meestal waar die zal eindigen. 

Lees de instructie en zet daarna het liedje op.

A) Verzin een beweging die een paar seconden duurt. Dit kan alles zijn. Een armbeweging gecombineerd met een een beenzwaai. Je mag volledig zelf kiezen. Start je beweging met een duidelijk einde voor ogen. Vervolgens herhaal je de beweging maar stop je in het midden. Ga dan verder met je beweging. Dit geeft een dansant effect. Start de beweging opnieuw en onderbreek je beweging. Nu kan je zoals eerder in de oefening verdergaan en de beweging afmaken. Of je kan de beweging opnieuw beginnen. Experimenteer hiermee zolang het liedje duurt. Druk dus eerst op play voordat je de oefening begint.

B) Baken een kleine ruimte af met de objecten die aanwezig zijn in de ruimte. Je kan kleren gebruiken, stokken, sokken, tape,...  beweeg door de ruimte en stop af en toe, dan voer je jouw beweging uit zoals in de vorige oefening oefening. Druk ook eerst op play. Ditmaal beweeg je voor je 1 minuut.

Voelde je een verschil? Wat vond je gemakkelijk, leuker of beter gaan? De open ruimte of de afgebakende ruimte?

(Beantwoord deze vraag voor jezelf. Je kan het antwoord later voor de zelfreflectie gebruiken.)


4) Richting

Lees de instructie en speel vervolgens het liedje af.

A) Herhaling alle richtingen

Sta in de ruimte en kijk voor je uit. Verplaats je zoals in een vierkant: Eerst 4 passen vooruit (onthoud de hoeken die je maakt), dan 4 passen zijwaarts rechts, dan 4 passen achterwaarts, dan 4 passen zijwaarts links. Stap nu ongeveer 6 stappen diagonaal naar de hoek rechtsvoor. Doe dan 4 stappen achterwaarts en neem vervolgens ongeveer 6 stappen naar de hoek linksvoor. Je blijft het vierkant maken gedurende het liedje.


B) Bewegen in alle richtingen binnen een vierkant.

Sta in de ruimte en kijk voor je uit. Verplaats je zoals in een vierkant zoals de vorige oefening. Maar nu zorg je ervoor dat je telkens op een andere manier vooruit, zijwaarts, achteruit en diagonaal beweegt. Elke zijde van het vierkant staat dus voor een andere beweging. Je kan huppelen, kruipen, springen, enz. Je blijft het vierkant maken gedurende het liedje.

C) Bewegen in alle richtingen vrij in de ruimte.

Je beweegt doorheen de ruimte. Maar in rechte lijnen. Die kunnen kort zijn, lang zijn en alles daartussen. Je beweegt vooruit of achteruit, maar houd een doel voor ogen. Wanneer je van richting verandert doe je dit niet in bochten, maar in scherpe hoeken. Je blijft bewegen gedurende het liedje.


5) Ruimtelagen

Iedere beweging speelt zicht af op een bepaalde hoogte, dat noemen we de ruimtelaag. 

A) Bewegen in geïsoleerde lagen: 

Lees eerst 1, 2 en 3, speel dan het liedje af en voer uit.

1) Midden (neutraal en lichte buiging): Je staat recht, je danst op de muziek maar blijft recht staan. Doe dit ongeveer 40 seconden. Probeer niet te veel op de tijd te letten. Wanneer je denkt dat je 40 seconden bezig bent, doe dan nog maar even verder. De tijd gaat soms trager dan je denkt.

2) Nu ga je in de hoge laag bewegen, armen strekken en op tippen staan. Ook dit doe je voor ongeveer 40 seconden.

3) Dan ga je gaag, laag bij de grond, je kan zelfs op de grond bewegen. Ook dit doe je voor ongeveer 40 seconden.

Welke laag vond je het gemakkelijkste om te bewegen? En welke laag vond je de leukste? (Beantwoord deze vraag voor jezelf. Je kan het antwoord later voor de zelfreflectie gebruiken.)


B) Bewegen binnen twee lagen

Lees eerst 1 en 2, speel dan het liedje af en voer uit.

1) Je start in de middelste laag (dus neutraal staan), nu mag je binnen de middelste en de hoogste laag bewegen. Dit doe je voor ongeveer 1 minuut.

2) Vervolgens ga je terug alleen in de middenste laag bewegen. En nu beweeg je binnen de middelste en de laagste laag. Dit doe je voor ongeveer 1 minuut.


C) Bewegen binnen de 3 lagen

Je neemt een paar leuke bewegingen waarbij je heel hoog begint en steeds lager gaat. Je eindigt met bewegingen op de grond. Het lijkt dus alsof je steeds sterker door de aarde wordt aangetrokken en het moeilijk wordt om aan de zwaartekracht te ontsnappen. Vervolgens neemt de zwaartekracht weer af en lijkt het alsof je op de maan beweegt. Dit bewegen binnen de 3 lagen herhaal je een aantal keer tot de muziek is afgelopen.

6) Patronen

Je kan ook volgens bepaalde patronen bewegen (cirkels, spiralen, rechthoeken,...). Als deze patronen op de grond worden gevormd spreken we van vloerpatronen, als ze in de lucht worden gevormd spreken we van luchtpatronen.

Lees de instructie, speel dan het liedje af en voer uit.

A) Speel dat je hand een vliegtuig is. Blijf ter plaatse staan. Je mag wel rondraaien. Enkele bewegingssuggesties:

- recht omhoog vliegen;

- kronkelend, bochten maken

- hoeken maken;

- met een grote boog over je heen.

Zoek nog andere ideeën om je vliegtuig door de ruimte te laten bewegen. 

B) Doe dezelfde oefening met een van je voeten. 

Wat vond je gemakkelijker? Wat vond je leuker? (Beantwoord deze vraag voor jezelf. Je kan het antwoord later voor de zelfreflectie gebruiken.)

C) Laat, als je dat nog niet gedaan had, de klank van het vliegtuig achterwege en maak van enkele interessante bewegingen die je gemaakt hebt een dansstukje.

D) Neem jouw dansstukje mee door de ruimte, verken de richtingen, voor- en achterwaarts, links, rechts, omhoog, omlaag, diagonaal en ook de ruimtelagen (laag, midden, hoog). Je kan je beweging afmaken, of stoppen in het midden. Wat je tot nu geleerd hebt mag je allemaal gebruiken. De muziek mag je zelf kiezen. 

Experimenteer minstens 2 minuten.

7) Grootte en vorm

Lees de instructie, zet de muziek op en voer uit.

A) Beeld je in dat je op ontdekkingsreis bent. De schat die je zoekt zit verborgen in een onderaardse grot met opeingen, spelonken, holen, groot en klein, breed en smal. Jij moet bij de schat geraken door erdoor te klauteren. Je zal jezelf groot moeten maken om over de kloven te kunnen, en klein om tussen de kleinste openingen en spelonken te passen. Je kan open, gesloten, hoekige, of ronde vormen maken met je lichaam. beeld de grot in en pas je lichaamshoudingen daaraan aan. 


8) Plaats

Bekijk het fragment van Le p'tit bal perdu. De dansers zitten aan tafel en bewegen al zittend. Ze passen zich dus aan hun plaats aan.

A) Zoek een locatie, een trap, een zolder, een kelder, een wc, een bad. Maak een korte dansfrase (een aantal bewegingen die je achter elkaar zet) die je aanpast aan de ruimte. Herhaal deze frase een aantal keer. Probeer de ruimte optimaal te benutten. Benut elk onderdeel. Bij de trap heb je de leuning, de tredes, enz. Pas natuurlijk wel op. Safety First! Je mag muziek gebruiken, maar dat moet niet.

Uitbreidingsoefening: gebruik het dansstukje uit oef 5 patronen en pas deze aan de ruimte aan.


9) Afsluiter: the challenge 

Ik daag jou uit om een stoeldans te verzinnen! Je mag zelf kiezen hoe lang het duurt en welke muziek je gebruikt.

Hier is wat inspiratie. Laat je fantasie de vrije loop!


10) Zelfreflectie

  1. Bekijk de evaluatiecriteria voor het element ruimte en beantwoord de vragen.
  • Kan ik 1 aspect van ruimte toepassen op mijn bewegingen? Zo ja welk aspect?
  • Kan ik 2 aspecten van ruimte toepassen op mijn bewegingen? Zo ja welke aspecten?
  • Kan ik 3 aspecten van ruimte toepassen op mijn bewegingen? Zo ja welke aspecten?
  • Kan ik 4 of 5 aspecten van ruimte toepassen op mijn bewegingen? Zo ja welke aspecten?

2.   Vul de vragen in het formulier in. Daarna ben je klaar met les 2. Proficiat!


©2020 Jochems JaanLO - KdG
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin